arbzasArbūzai (Citrulli)– moliūginių šeimos vienmečių ar daugiamečių žolinių augalų gentis. Arbūzų kilmė – pietų Afrika. Afrikos tyrinėtojas Deividas Livingstonas aptiko gausybę natūraliai augančių arbūzų Kalahario dykumoje; vietiniai arbūzus vadina Tsamos melionais. Šių vijoklinių augalų stiebas yra labai išsišakojęs, ligas ir šliaužiantis (valgomųjų arbūzų stiebas būna iki 5 m, pašarinių - iki 10 m ilgio). Šaknys išsišakojusios iki 1 m ir giliau. Todėl arbūzams reikia labai daug vietos. Arbūzo lapai ilgakočiai, širdiškos formos, dažniausiai sudaryti iš plunksniškai skiautėtų skilčių. Žiedai būna geltonos spalvos, pavieniai, juos apdulkina vabzdžiai.

Arbūzo vaisius – agurkvaisis, žalias ar šviesiai žalias su tamsiais dryžiais, dažniausiai apvalus. Subrendę sėklos yra juodos ar tamsiai rudos. Vaisiaus minkštimas raudonas, rožinis, rečiau – baltas ar geltonas (tokie arbūzai dar vadinami šampaniniais). Arbūzas nėra tikras vaisius, o pridėtinis, kadangi vaisius formuojasi ne mezginėje, o iš greta esančių audinių. Botanikai arbūzus pavadina netikra uoga ar netikru vaisium (tokių netikrų uogų pavyzdžiai yra figos, braškės, kišju obuoliai, gervuogės, agrastai, o iš vaisių - agurkai, moliūgai, bananai ir t.t.). Arbūzų vaisiai turi storą žievę, sultingą, saldų minkštimą. Azijiečiai pataria verčiau rinktis arbūzą su tamsia žieve, negu su blyškia. Valgomųjų arbūzų (Citrulli vulgaris arba Citrulli lanatus) vaisiai sveria 0,6-16 kg, turi cukrų (iki 11%), vitaminų ir kitų medžiagų (sėklose – vertingų aliejų). Arbūzo sudėtyje yra labai daug vandens, todėl labai gerai malšina troškulį. Arbūzai vartojami švieži, virti, marinuoti.

Pašarinių arbūzų (Citrulli colocynthoides) vaisiai sveria 10-15 kg, turi 2-3% cukrų. Šėrimui vartojami švieži ar silosuoti.

Arbūzai labai mėgsta šilumą ir nepakenčia drėgmės pertekliaus dirvoje. Jie auginami Indijoje, Irane, Japonijoje, vidurio Azijoje - Moldovoje, Kazachstane, Pietinėje Europoje ir kitur.
Keletas arbūzo pavadinimų įvairiose Azijos šalyse:

  • Birma: hpage thi
  • Kinija: sai gua
  • Indija: tarbuz, kalinger
  • Indonezija: semargka
  • Malaizija: semargka
  • Šri Lanka: pani komadu

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Go to top