panda201

Pandos kilmė

Didžioji panda (dar vadinama bambukine meška) - Ailuropoda melanoloeuca - ir priklauso Ailuropoda šeimai, jos protėviai - plėšrūnai (carnivora). Panda kilusi iš Kinijos ir gyvena kalnuotose Kinijos provincijų Sichuan, Gansu ir Šanksi tankiuose miškuose 1500-4000m. aukštyje. Sakoma, kad anksčiau pandų paplitimo teritorija buvo žymiai didesnė. Kadangi panda nesugebėjo prisitaikyti prie gyvenimo sąlygų pagrinde dėl savo mitybos pobūdžio, tai teritorija, kur pandos gyvena, sumažėjo. Didžiosios pandos paplitę tik 5900 kvadratinių kilometrų plote.

Gyvenimo būdas

Pandos vaikšto žeme, bet taipogi moka gerai laipioti ir plaukti. Jos yra nakčia aktyvios, o dieną miega šakumose arba olose. Minta didžioji panda bambukais, todėl ji kartais dar vadinama bambukine meška. Kadangi pandos protėviai buvo plėšrūnai, tai jos virškinimo sistema nėra optimaliai pritaikyta tokiam maistui kaip bambukas. Šiaip bambukai turi ne itin daug maistinių medžiagų. Panda gali įsisavinti tik 17%. Todėl jai reikia kasdien suėsti didelius bambukų kiekius: maždaug apie 15kg. bambukų ūglių ir lapų. Kad suėsti tokį kiekį, panda „puotauja" 16valandų per dieną. Augant jauniems pumpurams ir lapeliams, reikia per dieną suėsti netgi 40kg., nes pumpuruose ir tik išsprogusiuose lapeliuose daug vandens. Kadangi bambpanda202ukai auga ištisus metus, tai pandai nereikalingas žiemos miegas. Bambukų tankmėje panda išmina tunelio formos taką tarp maitinimosi vietos ir vietos, kur ji miega.

Panda yra 150-180cm. ilgio(+10-15cm. ilgio uodega) ir sveria 75-110kg. Ketera yra apie 1,5m.

Pandų jaunikliai

Pandos - vienišiai ir bendrauja tarpusavyje labai trumpai, kai ateina laikas poruotis. Poravimosi laikotarpis - balandis ir gegužė. Patelė po 2,5-4 mėnesių trukusio nėštumo atsiveda 1-2 labai mažus jauniklius, jie sveria 90-150g. ir būna tik tokio dydžio kaip žiurkė. Deja daug jauniklių miršta. Tik po 45 dienų jaunikliai atmerkia akis. 75-tą dieną jie žengia pirmuosius žingsnius. Didžiosios pandos tankus kailis juodas - baltas, pagrindinė kalio spalva balta. Jos nosis juoda, ausys juodos, priekinės ir užpakalinės kojos taipogi juodos, be to aplink akis juodi ratai. Priekinių kojų juoda spalva pereina į pečius ir sudaro diržą - juostą, apimančią priekinę kūno dalį. Jų kailis nėra toks minkštas ir pūkuotas kaip atrodo. Pandų kojos trumpos ir kukli uodegėlės bigė. O vaikams jos labai patinka.

Išnykiwwfmo grėsmė

Bet bambukai reikalingi ir žmogui: jis iškerta ištisus bambukų miškus. Todėl panda dabar labai retas gyvūnas, kuriam gresia išnykimas. Nuo 1939 metų panda Kinijoje saugoma įstatymų. Pagrinde europiečiai medžiojo pandas savo malonumui, gaudė gražius „egzempliorius" zoologijos sodams. Dabar meškiukas panda - WWF ( World Wildlife Fond - Pasaulio Laukinės Gamtos Fondas) organizacijos simbolis gamtos apsaugai.
Daugiau apie šiuos gyvūnus galite sužinoti straipsnyje apie mažąją pandą.

 

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Go to top